Een professionele uitstraling

Op je werk draag je niet dezelfde kleding als in je vrije tijd of thuis. In wat voor sector je ook actief bent, overal is wel een bepaalde look die je een stapje voor kan geven. Een professionele uitstraling begint namelijk al bij je outfit. Je outfit en je houding zijn de eerste dingen die anderen aan jou zien, en daarom is het belangrijk om die op orde te hebben. Zo zorg je ervoor dat je gelijk serieus genomen wordt, zelfs nog voordat je je hebt voorgesteld. 

Kleding

Wat voor kleding draag je dan? Dat is natuurlijk niet eenduidig, want voor elk beroep is dat weer anders. Wel geldt over het algemeen dat als je in de economische sector werkt, je er netjes uit moet zien als je zaken doet. Denk daarbij aan donkerblauwe kleding, zonder heftige uitspattingen. Of een nette blouse of overhemd. Er zijn zat nette heren overhemdendie zowel mannen als vrouwen kunnen dragen op kantoor. Als je je eigen bedrijf hebt, wil je iets dragen dat de sfeer versterkt van jouw zaak. Dus als je een DIY winkel hebt, wil je er ook uitzien alsof je zelf een DIY’er bent. En als je een winkel beheert waar Italiaans leren schoenen worden verkocht, wil je die zelf ook dragen om te laten zien hoe mooi die schoenen wel niet zijn en hoe lekker ze zitten. In een hip, stedelijk café draag je niet hetzelfde als in een duur restaurant. Ga zo maar door. In de creatieve sector maakt het meestal weinig uit wat je aantrekt, hoewel vaak geldt: hoe gekker hoe beter. 

Houding

Nog belangrijker dan je outfit is de manier waarop je jezelf opstelt tegenover anderen. Dat geldt voor collega’s, maar ook voor klanten of gasten. Wat altijd de eerste regel is, is dat je vriendelijk moet zijn. En dat is natuurlijk niet alleen voor zakelijke doeleinden, het is ook gewoon goed fatsoen. Toch lijken sommige mensen dat wel eens te vergeten. Maar wees aardig tegen je medemens, dat kost niks, en maakt de werksfeer een heel stuk aangenamer. Ook zelfvertrouwen is belangrijk. Mensen willen minder snel zaken met je doen als je aarzelend overkomt. Zorg ervoor dat je gelooft in jezelf en dat je weet waar je voor staat. Dan gaan anderen dat ook vanzelf doen. En als laatste, enthousiasme. Hopelijk doe je iets waar je gepassioneerd over bent. Want niets is zo onweerstaanbaar als passie. Als jij ergens enthousiast over bent, kan je anderen ook enthousiasmeren. 

Author Vrouwinzaken